De geschiedenis van het kerstpakket
 

Een Kerstpakket bestellen is nu de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoe is dat ontstaan? Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw, toen het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig was. In sommige streken was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om de boer en zijn gezin een zalig kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. 
 

Het personeel dat bij een boerengezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Niet alleen hadden zij dan even vrij van het werken op het land, ook kregen ze een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie thuis. Dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk en werd ook gezien als een blijk van waardering voor het gedane werk. 

Uit dit gebruik is de traditie, zoals we die heden ten dage kennen, namelijk een kerstpakket van de werkgever om het kerstfeest voor het hele gezin extra luister bij te zetten, ontstaan.
 

De traditie werd overgenomen
 

Andere ambachtslieden namen deze traditie over: hun personeel en leerlingen kregen óók een traktatie waar het hele gezin in kon delen, mee naar huis met Kerstmis. Meestal in de vorm van voedsel en drank, maar steeds vaker in de vorm van kleine presentjes.
 

Later deden bedrijven en organisaties hetzelfde voor hun medewerkers 
 

Ook bijvoorbeeld werknemers of militairen die tijdens Kerstmis in het buitenland verbleven ontvingen een kerstpakket. Toen Nederlands-Indië nog een Nederlandse kolonie was, zond Nederland kerstpakketten naar Batavia, voor de aldaar gelegerde soldaten en zelfs naar de diepe binnenlanden van Sumatra. Men was van mening dat elke Nederlander met de kerstdagen een pakje moest krijgen.

 

Een Kerstpakket bestellen? Nu online via kerstpakket-bestellen .nl